Inleiding tot de wijsgerig-antropologische visies op de mens van tien belangrijke westerse filosofen, van Plato tot en met Sartre.
Zoals in het tweedelige Filosofie in hoofdzinnen (1974,1976) geeft F. van Raalten in Antropologie in hoofdzinnen een beknopt overzicht van de wijsgerige antropologie. In populaire zin betekent wijsgerige antropologie zoiets als 'een geheel van uitspraken waaruit blijkt wat de mens is of eigenlijk zou moeten zijn'. De moeilijkheid is echter dat de mens iets onvaststelbaars is. Daarom zijn er in de loop der tijd heel wat verschillende antropologieën ontstaan, waarvan de ene ons meer zal bevallen dan de andere. Toch moeten we met onze voorkeur en afkeer voorzichtig zijn. Niemand kan immers zeggen dat hij de waarheid in pacht heeft als het gaat om een zo complex verschijnsel als datgene wat we 'mens' noemen. Achtereenvolgens worden in dit boek behandeld: Plato. Aristoteles, Augustinus, Descartes, Geulincx, Lamettrie, Kant, Nietzsche, Husserl en Sartre. Antropologie in hoofdzinnen biedt dus enkele momentopnamen uit de geschiedenis van de filosofie, toegespitst op de wijsgerige antropologie. De denkwereld van een filosoof is echter een geheel. Bij alle grote denkers ontdekt men — ook al worden ze officieel niet gerangschikt onder zogenaamde 'systeemdenkers' — een vaste samenhang. Wanneer hun antropologie in deze samenhang zit besloten, wordt hij ook daarin geplaatst door de auteur. In de inleiding en in het laatste hoofdstuk geeft F. van Raalten een systematische doordenking van waaruit een eigen positie ten opzichte van het historisch materiaal kan worden gekozen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.