- Het verlies van de onschuld
seksualiteit in Nederland
De bevrijding van de seksualiteit in de jaren '60 en '70 heeft diep ingegrepen in onze samenleving. Vertrouwde taboes-in stand gehouden door een 'samenzwering' van verzwijgen en verdringen- werdèn in hoog tempo uit de weg geruimd. Liefde, huwelijk, seksualiteit en voortplanting-ooit onlosmakelijk met elkaar verbonden-bleken ook afzonderlijk eigen levens te kunnen leiden.
Paul Schnabel maakt in de inleiding op deze bundel subtiel en helder de balans op van de lusten en lasten van de seksualiteit in onze tijd Onze kennis van denken en doen op dit terrein is groter dan ooit tevoren; recent onderzoek wordt hier gepresenteerd door Ron van der Vliet en Evert Ketting. De vragenrubriek van de 'Sextant', Wij willen weten, verschaft in de analyse van H. Q. Röling een fasci- nerend beeld van verschuivende wensen en idealen. De 'erotische Kermis' van Amsterdam in de jaren '60 wordt geschilderd door Gert Hekma.
Seksualiteit is echter minder onschuldig dan enthousiaste hervormers hadden gedacht en verwacht. Repressie heeft plaats gemaakt voor commerciële exploitatie van seksualiteit. Machtsverschil en seksualiteit kunnen samen een explosief mengsel opleveren.
Annet Mooij beschrijft hoe geslachtsziekten bestand zijn gebleken tegen antibiotica en in nieuwe, soms dodelijke varianten een schaduw over de seksualiteit hebben geworpen. Rineke van Daalen gaat in op incest en kindermishandeling, en Frank van Gemert geeft een indringende beschrijving van het verschijnsel homo-moord. Een zelden onderzochte groep, de hoerenlopers wordt geportretteerd door Lucie van Mens.
Het alledaagse en het ongewone van de seksualiteit: negen prikkelende en gedegen bijdragen over de seksualisering van de samenleving.