een onderzoek naar de levenswereld van langdurig werklozen
Van de opbloei van de economie in de tweede helft van de jaren tachtig plukken vooral de werkenden, de schoolverlaters en de kortdurig werklozen de vruchten. Maar wie al een tijd zond zonder werk zit maakt een gróte kans dat ook in de jaren negentig te blijven; Langdurige werkloosheid dreigt een vanzelfsprekend verschijnsel te worden in de Nederlandse samenleving. Al is het onderwerp niet van politieke en sociaal-wetenschappelijke agenda's verdwenen, we lijken vaak niet veel verder te komen dan weinig inspirerende, politieke beschouwingen en bezwerende statistische exercities.
In Een tijd zonder werk wordt de uitdaging aangegaan om tot een diepgaand en meer realistisch inzicht te komen in de sociale dimensies van werkloosheid.
Met als voorbeeld de beroemde Marienthal-studie uit de jaren dertig is intensief onderzoek verricht in een drietal wijken-in Amsterdam, Rotterdam en Enschede en is geanalyseerd hoe langdurige werklozen- omgaan "met de problematische trias van -werkloosheid: geen werk, weinig geld en te veel tijd.
De resultaten van Een tijd zonder werk leveren een meerdimensionaal beeld op: verschillende typen langdurig werklozen worden onderscheiden. Doordat elk type
een eigen sociaal-culturele omgeving kent, wordt het van belang rekening te
houden met de diversiteit en de heterogeniteit van langdurig werklozen. Deze heterogeniteit vraagt naar de mening van de auteurs om een gedifferentieerd en gedecentraliseerd beleid voor de bestrijding van langdurige werkloosheid.