respectvolle bejegening van mensen met een verstandelijke handicap een praktijk- en discussieboek
In dit boek wordt stilgestaan bij de visie van begeleiders, hulpverleners en anderen op mensen met een verstandelijke handicap. Die visie bepaalt in hoge mate de bejegening van hen.
Met behulp van kernbegrippen en hulpverleningsmodellen wordt de in dit werkboek gepresenteerde visie verantwoord. Veel praktijkvoorbeelden brengen de visie tot leven. Er wordt ingegaan op agressie, seksualiteit, dood, handelingsverlegenheid en de betekenis van gedrag. Dit mondt uit in vuistregels die als richtsnoer kunnen dienen in de omgang met mensen met een verstandelijke handicap ongeacht hun niveau of aard van functioneren. De belangrijkste vuistregel van dit boek is: 'Alles valt of staat met de grondhouding'. Deze wordt in een tiental aspecten praktisch en breed uitgewerkt. Binnen die uitwerking voert de kritische zelfreflectie de boventoon. De houding van de begeleider staat in dit boek dan ook centraal. De praktijkvoorbeelden, vragen, stellingen en opdrachten maken van dit boek een praktijk- en discussieboek.
Dit boek is geschikt voor iedereen die in de omgang met mensen met een verstandelijke handicap zijn visie en attitude helder wil krijgen. Aan studenten MBO en HBO wordt een kader geboden; een zelfconfronterende kennismaking met mensen die een verstandelijke handicap hebben. Voor organisaties en instellingen is dit boek bruikbaar om hun visie - een belangrijk kwaliteitsinstrument - te toetsen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.