Waarom stijgen sommige mensen boven zichzelf uit door de wetenschap dat ze een dodelijke ziekte hebben, terwijl anderen er geestelijk door gebroken worden? Hoe kunnen we lering trekkin uit zo'n uitzonderlijke tijd en die lessen toepassen op ons eigen leven? In Leven voor de dood belicht de vooraanstaande arts Jerome Groopman deze cruciale menselijke vragen via acht portretten van patiënten die oog in oog hebben gestaan met de dood.
Groopmans betrokkenheid komt deels voort uit persoonlijke ervaring: tijdens zijn studie moet hij machteloos toezien hoe zijn vader door een foute inschatting van de arts met onnodig lijden sterft. Een van de acht portretten betreft zijn beste vriend, een broer haast. En in de epiloog beschrijft hij hoe zijn moeder wordt getroffen door borstkanker en hoe hij daarmee als zoon probeert om te gaan. En ten slotte is er nog zijn eigen ziektegeschiedenis.
Door deze ervaringen, gecombineerd tact een religieus joods bewustzijn, is hij in staat zijn patiënten niet enkel afstandelijk te beschouwen maar ook een zeer persoonlijke relatie met hen op te bouwen. De portretten zijn door hun warmte en mededogen van een serie medische case-studies dan ook getransformeerd in een spirituele reis waarin kritisch denken en zelfbewustzijn voorop staan.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.