Een drankprobleem raakt niet alleen de alcoholist, het drukt ook een stempel op diens omgeving. In de schaduw van de drinker schetst in elf, op waarheid berustende korte verhalen de problemen die een drank geeft op het gebied van relaties, werk, gezondheid en veiligheid. Of het nu gaat om een partner, collega of buurman, vaak moet degene die zelf niet drinkt de problemen (en de rotzooi) die de drinker maakt opruimen. Ook hun leven staat in het teken van de alcohol.
Waar trekt de omgeving de grens van wat nog acceptabel is? Moet een hulpverlener zijn eigen leven in de waagschaal stellen om een dronkelap die niet mee wil werken te redden? Hiervoor worden in dit boekje geen regels gegeven, maar Roel Kerssemakers van Jellinek Amsterdam geeft een aantal waardevolle tips voor de omgang met mensen met een drankprobleem.
Het belangrijkste is om niet de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de alcoholist over te nemen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn daden. Verder is het goed om het probleem niet te verbergen maar erover te praten met vertrouwelingen, een zelfhulpgroep of hulpverleners. Maar bovenal moet de omgeving aan zichzelf denken en zich ruimte gunnen om zelf een goed leven op te bouwen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.