De lichamelijke en psychische gevolgen van een whiplash Een heldere kijk op 'de nekslag'
Actief, enthousiast, overal in geïnteresseerd, sportief en vooral lekker druk bezig. Als dit iemands karakteristieken waren voor de whiplash, dan is de kans groot dat de whiplash-patiënt zichzelf daarna lange tijd niet herkent. De whiplash en bijbehorende klachten kunnen een totale persoonsverandering teweegbrengen. Zo kan het zijn dat een vrolijke prater opeens niet meer uit zijn woorden kan komen. De lichamelijke klachten beïnvloeden de psychische gesteldheid van de patiënt en het omgekeerde kan natuurlijk net zo goed het geval zijn.
Wat is een whiplash eigenlijk? Hoe komt iemand aan die raadselachtige serie klachten? Waarom wijzen röntgenfoto's niets uit? Welke klachten treden er zoal op? Hoe kunnen de klachten verholpen worden en vooral: hoe lang gaat het herstelproces duren? Allemaal voor de hand liggende vragen waar iedere whiplash-patiënt mee zit, maar waar hij vaak geen sluitend antwoord op krijgt. Eindelijk is er een zeer leesbaar en veelomvattend boek: Whiplash.
De ernst van de whiplash en de snelle onderkenning en behandeling zijn voor een groot deel bepalend voor de duur en ernst van de klachten. Het is voor de patiënt van belang om serieus te worden genomen en niet te worden afgeschilderd als 'een aansteller' of als 'erg in de war'. Dit boek is niet alleen verhelderend voor whiplash-patiënten zelf, maar ook voor de mensen in hun omgeving, die vaak niet weten wat ze met de tijdelijke persoonsverandering van de patiënt aan moeten.
Angeli Poulssen is medisch journaliste en ex-whiplash-patiënte. Het ontstellende gebrek aan informatie over wat een whiplash precies is en wat er aan de klachten gedaan kan worden, inspireerde haar tot nader onderzoek, wat uiteindelijk resulteerde in het schrijven van Whiplash.