- Abram de Swaan // Bakens In Niemandsland
In Nederland lijkt grootschalig geweld een anomalie. Lets wat anderen overkomt en wat anderen volvoeren. Maar in de twintigste eeuw hebben staten op onge naarde schaal gemoord onder ongewapende, weerloze burgers. In die periode vielen vijfmaal zoveel burgerslachtoffers als militairen.
In de grootscheepse geweldspleging zijn patronen te herkennen. Alle groepsvorming gaat met gevoelens van identificatie jegens de eigen mensen en van desidentificatie ten opzichte van anderen, die uitgesloten moeten worden. In moderne tijden hebben die groepsgevoelens een veel breder bereik gekregen, en omvatten ze rassen, klassen, naties en ook geloofsgroeperingen.
De thematiek van grootscheeps geweld, groepsvorming en staatsvorming valt niet onder enkele wetenschap, maar ligt tussen psychologie, sociologie, politiek en geschiedenis. In dat niemandsland tussen de vakgebieden, zonder een richtinggevende discipline, wil dit boek een baken zijn waarmee iemand een weg kan uitzetten.
Bakens in niemandsland gaat over 'moord en de staat' en is daarmee de tegenhanger van De Swaans Zorg en de staat, dat nu bijna twintig jaar in druk is.
Abram de Swaan is een van de bekendste sociologen van Nederland. Van 1973 tot zijn emeritaat in januari 2007 was hij hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam; sinds 2001 is hij Universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan dezelfde universiteit.
Tot zijn succesvolste boeken behoren Zorg en de staat, De mensenmaatschappij en Woorden van de wereld.