De behavioristische revolutie in de psychologie
De schrijver van dit boek, dat een hoofdstuk uit de recente geschiedenis van de Amerikaanse psychologie behandelt, is hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn leeropdracht omvat het onderwijs in de theoretische psychologie en de geschiedenis van de psychologie. Deze bei- de gebieden zijn naar zijn opvatting nauw verwant daar de vragen van onderwerp en methode z.i. op beide terreinen centraal gesteld dienen te worden. Gaat het in de geschiedenis van de psychologie om de ontwikkeling van deze, problematiek, in de theoretische psychologie is een systematische behandeling van die vragen aan de orde.
Het uitgangspunt van de schrijver zal men in dit werk duidelijk kunnen onderkennen. Weliswaar gaat hij volledigheidshalve hier en daar in op de inhoudelijke kanten van de behandelde psychologische theorieën, doch nimmer staan die aspecten op de eerste plaats. Steeds wordt getracht een duidelijk beeld te geven van de theoretische uitgangspunten van de behandelde psychologen. Dit boek geeft daarom voornamelijk een probleem- geschiedenis van het behaviorisme gedurende de eerste helft van deze eeuw.
Het is vooral deze opzet die het werk aantrekkelijk kan maken voor studenten in de psychologie en voor afgestudeerden die zich interesseren voor de achtergrondsvragen van hun discipline. Het geeft namelijk een wetenschapshistorische en -theoretische belichting van de moderne methodologie van de psychologie waardoor dat vak voor de lezer doorzichtiger wordt en met meer distantie bestudeerd kan worden.
Gezien het feit dat de Nederlandse academische psychologie in het verleden zeer weinig aandacht heeft geschonken aan de ontwikkeling van het behavioristische denken in Amerika hopen wij dat deze studie in een leemte zal voorzien.