Een praktische uitwerking van Blauwdruk van de toekomst
'De toekomst kan niet worden voorspeld; men kan echter wel mogelijke toekomsten uitvinden.' Met deze zin uit zijn Blauwdruk van de toekomst (Pantoskoop, 1964) worden denk- en werkwijze van professor Dennis Gabor kort en bondig gekarakteriseerd. Zijn leven lang werkt hij aan uitvindingen en vernieuwingen en -wat op zijn minst zo belangrijk is-analyseertbij op boeiende manier zowel de positieve waarde ervan voor de mensheid van nu en straks.
In Vernieuwing en uitdaging is het niet anders. In 137 strak gecomponeerde paragrafen geeft Gabor een kritisch overzicht van ontwikkelingen die wij in de komen- de vijftigjaar mogen verwachten. Uiteraard worden de nuttige aspecten van technische uitvindingen, biologische vernieuwingen en sociaal-economische her- vormingen afgewogen tegen de gevaren en bedreigingen die zij via hun neven- effecten kunnen opleveren. Gabor draagt geen pasklare oplossingen aan, maar noemt wel een reeks mogelijkheden via welke de samenleving zich tegen deze negatieve invloeden kan wapenen. Het op gang brengen van de discussie-dat stelde de redactie van 'Science and Engineering Policy Series' zich ten doel. Dat
zij professor Gabor uitnodigde haar hierin te steunen, mag zowel een eer als een logische keuze worden genoemd.
DENNIS GABOR,in 1900 te Boedapest geboren,kwam in1934 naar Engeland, waar hij in 1948 hoogleraar in de toegepaste elektronica werd. In datzelfde jaar vond hij het principe uit van de holografie, een vorm van elektronische fotografie met een zeer grote vergrotingsfactor. Sinds 1963, toen men gebruik kon maken van lasers, heeft de holografie zich op velerlei gebied stormachtig ontwikkeld.