Doorbraken in de natuurkunde
Doorbraken in de natuurkunde presenteert natuurkundige begrippen en inzichten in een historisch kader. Vaak zijn het individuele onderzoekers die een herkenbare bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de natuurkunde, meestal in de vorm van ontdekte wetmatigheden of bepaalde theorieën. Door deze historische en aan bepaalde onderzoekers gekoppelde benadering wordt ook zichtbaar hoezeer natuurkundige opvattingen samenhangen met begrippen uit andere domeinen, zoals de filosofie en de theologie, en met andere culturele ontwikkelingen.
Specialisten van Nederlandse universiteiten behandelen de ontdekkingen die de hoekstenen vormen van de moderne natuurkunde, met als doel een algemeen publiek, studenten en scholieren een snelle maar vakkundige, en rijk geïllustreerde, inleiding te bieden.
Aan bod komen: Galilei's bewegingsleer -- veelal gezien als het begin van de moderne natuurkunde; de bewegingsleer van Newton -- met het traagheidsbegrip en de zwaartekracht; Huygens' theorie van het licht; elektriciteit en magnetisme bij Faraday en Maxwell; de theorieën over warmte (thermodynamica) van Carnot, Kelvin en Boltzman; de relativiteitstheorie van Einstein en de quantummechanica bij Bohr.
Doorbraken in de natuurkunde bevat een uitgebreid register en literatuursuggesties voor lezers die zich nader willen verdiepen in de besproken theorieën en wetenschappers.
Met bijdragen van: Fokko Jan Dijksterhuis (UT), Maarten Franssen (TUD), Machiel Keestra (UvA), Frans van Lunteren (UU), Kees de Pater (UU, VU), Harry Snelders (UU, VU) en Jos Uffink (UU).