- Mevrouw Kookboek uit Iran
Het Mevrouw Kookboek uit Iran laat een heel mooie kant van het land zien, de keuken. Het boek behandeld een brede selectie van gerechten uit de Iraanse keuken. Het bevat soepen, rijsttafels, stoofpotjes, nagerechten, dranken en meer. Veel van de recepten zijn erg interessant, heerlijke stoofpotjes van aubergines, courgettes, gebakken groenten, een rijsttafel gebaseerd op gedroogde tuinbonen, een drankje met honing en azijn en ijs uit het paradijs.
Iran is een land met een zeer uitgebreide keuken. Iedere Iraanse bevolkingsgroep en ieder district heeft zijn ‘eigen’ recepten. Alleen de soepen zijn al goed voor 12.000 verschilende recepten. In het Mevrouw Kookboek uit Iran is getracht om de meest bekende recepten uit Iran op te nemen.
Het boek is ingedeeld op soepen, kebabs, gehaktballen, rijsttafels, stoofpotjes en nagerechten. Elk recept is voorzien van een foto. De fotografie is matig, tegen de trend van de zwaar gestijlde kookboeken van tegenwoordig in, maar het laat wel goed de recepten zien zoals ze zijn. En het laat ook het doel van het kookboek zien. Niet commercieel, maar gemaakt om de Iraanse keuken bekender te maken. Authentieke Iraanse recepten dus, niet aangepast aan de Nederlandse keuken maar gewoon zoals ze in Iran ook gegeten worden. Zoals bijvoorbeeld de reuzengehaktbal, de koefteh tabrizi, voor 12 personen. Een gehaktbal gevuld met onder andere pruimen, een gevuld kuiken en een beetje safraan.
In het voorwoord zijn rituelen beschreven die in Iran gelden voor de maaltijd. Eentje om te onthouden: 'Gij zult uw maal, vooral het ontbijt, niet aan de werktafel en vóór de televisie eten, begrepen!'