Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Van minnen en sterven
Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen? Mensen en hun omgangsvormen verschillen niet alleen naar tijd en plaats, tinvaar ook naar generatie en statusgroep, in het openbare leven zowel als in het privé-leven rond liefde, opvoeding en sterven. Over de veranderingen in die omgangsvormen en -idealen gaat dit boek, waarbij de nadruk ligt op de intimiteit rond seks en dood. Van minnen en sterven laat zien hoe wijzigingen in omgangsvormen aanwijzingen bevatten voor de regulering van zowel macht als emoties, voor zowel sociale als psychische processen. Steeds meer vormen van gevoel en gedrag zijn geaccepteerd geraakt, een proces dat Cas Wouters `informalisering' noemt. In deze studie wordt een theorie ontwikkeld van formalisering en informalisering als fasen in civilisatieprocessen. Formalisering lijkt tot aan het einde van de vorige eeuw dominant te zijn geweest: steeds meer gevaren van het samenleven werden niet behulp van steeds strakkere en meeromvattende omgangscodes en wetten ingedamd. Emoties die gevaren kunnen uitlokken, vooral die van sociale en fysieke vernietiging en seksuele vernedering, werden in (lat proces vergaand verdrongen en ontkend. In deze eeuw overheerst informalisering: een voortgaande nuancering en versoepeling van de omgangsvormen, waarbij allerlei emoties die in het lange proces van formalisering werden afgeweerd, vooral die rond seks, geweld en dood, weer als behorend tot de collectieve gevoelshuishouding werden `ontdekt': een `emancipatie van emoties'. Extra aandacht wordt in Van minnen en sterven besteed aan de jaren zestig en zeventig. De jaren tachtig worden opgevoerd als het decennium van formalisering van voorafgaande informalisering. Het laatste hoofdstuk plaatst deze processen en (te theorie in een mondiaal kader.
Cas Wouters heeft zich voor deze studie uitvoerig gedocumenteerd aan de hand van gevarieerde bronnen: van ministeriële onderzoeksrapporten tot adviesboeken inzake omgangsvormen en seksualiteit; van interviews niet stewardessen tot interviews met studenten medicijnen op een snijzaal.