Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Wolfsklem
Wie zijn wij en waar komen we vandaan? Hoe is de evolutie van het gedrag, van het bewustzijn en het zelfbewustzijn in zijn werk gegaan? Op deze vragen gaat het boek in. De evolutie verloopt met horten en stoten en er komen vaak 'slordige' constructies tot stand. De hersenen zijn opgebouwd uit systemen die een verschillenden ouderdom hebben en waarin zich verschillende typen processen afspelen. De chaostheorie suggereert dat sommige delen van het brein nauwelijks op een voorspelbare manier functioneren. Vanuit deze beide invalshoeken wordt een schets gegeven van allerlei menselijke gedragingen alsmede van verschijnselen en problemen zoals falend beleid, het slecht functioneren van bepaalde organisaties en dergelijke. Vervolgens komt de psychosomatiek aan de orde. Een aantal ziekelijke processen is te begrijpen op grond van het feit dat zowel de gezonde als de zieke mens een lange evolutionaire geschiedenis in zich draagt. Het tweede deel van het boek gaat over de evolutie van het (zelf)-bewustzijn. Ziektebeelden laten zien dat controleverlies over onze belevingen niet ongewoon is. Beheersing over een 'innerlijk leven' staat in verband met een 'centrale controle-eenheid' in de hersenen, die opereeert vanuit taalcentra.Analyses van klassieke Griekse en joodse literatuursuggereren dat de 'wording van de persoon' een geleidelijk verlopend proces is geweest.
De groei van onze gedragsmogelijkheden lijkt thans afgeremd te worden door een 'involutieproces'in de vorm van zowel godsdienstig als wetenschappellijk fundamentalistisch denken.Wie het leven onder ogen ziet, zal echter tot het besef komen dat hij te maken heeft met een onoplosbaar probleem. Vanuit dat perspectief zijn algemene theorieën over de werkelijkheid te beschouwen als individuele en sociale hypnotica.
De inhoud van dit boek ligt volgens de auteur in het verlengde van zijn boek "Tranen van de krokodil" ) dat handelt over de evolutie van onze hersenen. De auteur heeft verschillende onderwerpen, die in dat boek niet aan de orde kwamen nu besproken aan de hand van opvattingen over de evolutie van de mens.
De volgende onderwerpen aan de orde: drie evolutievisies: creationisme, lamarckisme en darwinisme, de evolutie van de mens, de bouw en functie van delen van de hersenen, psychosomatiek, bewustzijn en zelfbewustzijn, hypotheses over het ontstaan van zelfbewustzijn in relatie tot taal. Ten slotte wordt de stelling verdedigd dat de groei van onze gedragsmogelijkheden wordt afgeremd door godsdienstig en wetenschappelijk fundamentalisme.