DE JAPANSE UITDAGING richt de aandacht op een nieuwe 'uitdager' van Europa: Japan. In 1984 zal Japan economisch machtiger zijn dan de Sovjet- unie en waarschijnlijk zelfs rijker dan de Verenigde Staten. Dit is de kern van het stoutmoedige plan dat leidinggevende figuren van de Japanse industrie en economie voor ogen staat.
De opkomst van Japan liet langer op zich wachten dan het Duitse 'Wirtschaftswunder', maar nu gaat het dan ook des te sneller: in 1968 was het bruto nationaal produkt van Japan groter dan dat van West-Duitsland en binnen 10 jaar zal het groter zijn dan dat van de EEG! Maar dit voor Japan grootse toekomstbeeld heeft ook zijn schaduwzij- den. Alle inspanning wordt geconcentreerd op de produktie; voor de mens wordt niets gedaan. Er is geen enkel toekomstbeleid om de werknemer in de welvaart te laten delen. Integendeel, de privé- consumptie wordt doelbewust zo laag mogelijk ge- houden. De economische bronnen van het land worden geëxploiteerd zonder dat men zelfs ook maar denkt aan een probleem als milieuverzorging. De gunstige handelsbalans wordt verkregen door een ongeremd protectionisme.
De Japanse uitdaging betekent een bedreiging voor de rest van de wereld. Als Japans handelspartners niet wakker worden en tot de tegenaanval over- gaan, kan de eerzucht van Japan niet alleen tot ingrijpende gevolgen voor de economie in de hele wereld leiden, maar kunnen ook verregaande politieke gevolgen het resultaat zijn.