Veerduizend jaar geleden plaatsten priesters in de tempel van Sippar (in het huidige Irak) een steen met een opsomming van privileges. De inscriptie ontleende haar gezag aan de alom vereerde koning Manistoesjoe, die toen al eeuwen in het graf lag en nergens van geweten heeft. Een markant voorbeeld van vervalsing en mystificatie: deze priesters openen de lange rij verlakkers in het nieuwe boek van Wim Zaal.
Vroom bedrog, kersverse bardenzangen, vervalsingen van beroemde schrijvers, malversaties om literaire vijanden voor schut te zetten, middeleeuwse poëzie nog nat van de inkt, romans doorgeseind uit het hiernamaals, reisverhalen over niet-bestaande landen: de leugen is zo oud als de mens zelf. De verlakkers geeft een uniek panorama van veertig eeuwen doortraptheid. Niet alleen 'klassieke' vervalsingen zoals de Songs of Ossian en de dagboeken van Adolf Hitler, maar ook onbekende en nooit beschreven wapenfeiten komen aan het licht.
Op dit literaire dievenbal gaat de sympathie verrassend vaak naar de oplichters uit: meer dan eens verdienen de slachtoffers niet beter dan te worden bedrogen. De waarheid ligt maar zelden in het midden: veel vaker in de marge, en weinigen bewegen zich daarin zo vrij als Wim Zaal.
Met humor, eruditie en met gedreven pen zet de auteur in De verlakkers, na jarenlang onderzoek, ven parcours uit door het spannendste domein van de kunst: dat van de creatieve fraude.
Wim Zaal heeft een trefzekere pen en hij weet met een paar woorden prachtige sfeerimpressies weg te zetten.' Wim van Leest, De Stem.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.