In de ondergrondse strijd tegen de Duitse bezetters nam Van der Gaag onder de schuilnaam RICHARD een centrale plaats in. Hij was nauw betrokken bij de organisatie van het verzet en tal van spectaculaire akties. Als gezocht verzetsman heeft hij op het eind van de oorlog persoonlijk overleg gepleegd met Seyss-Inquart èn met de regering in honden om te voorkomen dat het westelijk deel van Nederland onder water zou worden gezet en de havenwerken van Amsterdam en Rotterdam volledig zouden worden vernietigd.
Zoals Van der Gaag - afkomstig uit het bedrijfsleven - als bij toeval in het verzet verzeild raakte, werd hij direkt na de bevrijding geparachuteerd' in de diplomatieke dienst.
Niet geremd door kennis van dat besloten wereldje, bleef hij daar de man van de snelle en praktische oplossing. Uit leidde weliswaar vaak tot resultaten, maar zijn onorthodoxe aanpak werd niet altijd op prijs gesteld.
Op vele posten heeft Van der Gaag ons land als consul of ambassadeur vertegenwoordigd en kwam daarbij in aanraking met een groot aantal geruchtmakende zaken, zoals de 'affaire Westerling' en de 'zaak Bertha Hertogh'. Wegens'spionageaktiviteiten' werd hij Tsjechoslowakije uitgezet, in een privé-audiëntie door de paus ontvangen en achtereenvolgens in twee dictaturen gestationeerd: Castro's Cuba en Haïti onder Papa Doc'-Duvalier.
Door dit Moeiende persoonlijke relaas - dat de oorlogs- en de na-oorlogse periode omvat van Van der Gaag's herinneringen -- wordt de lezer een blik achter vele schermen gegund in werelden die of tot het verleden behoren of voor de meeste mensen ontoegankelijk zijn.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.