Een bekend standaardwerk, dat alweer zijn tiende druk beleeft, is al meer dan '25,jaar een onmisbare inleiding in de sociologie voor studenten aan universiteit en HB0-instellingen.
Het biedt een eerste oriëntatie op liet vakgebied. Studenten krijgen antwoord op vragen als: wat is sociologie en hoe gaan sociologen te werk? Hoe worden mensen beinvloed door hun vroegere en huidige ervaringen met medemensen? Dit boek levert een kader waarbinnen men kan denken en discussiéren over de samenleving en de leef en werksituatie. Ook wordt aandacht besteed aan de vraag wat mensen doen, met of tegen elkaar, en in welke situaties. Binnen een bepaald type samenleving vormen sociologische grondbeginselen de basis voor sociale verschijnselen. Aan de hand van dit boek leert de student doorzien hoe zulke beginselen in verschillende situaties een verschillende inhoud kunnen hebben. Het doel van deze uitgave is bewustwording van het eigen functioneren binnen de samenleving, het verkrijgen van inzicht in sociale situaties en het herkennen van overeenkomsten tussen ogenschijnlijk verschillende verschijnselen als manifestaties van een zelfde grondbeginsel. Omgekeerd blijken schijnbaar dezelfde verschijnselen bij nader inzien verschillende oorzaken te hebben.
In deze nieuwe druk zijn de illustraties en cijfers geactualiscerd. De hoofdstukken over groepen en groeperingen zijn ingrijpend gewijzigd,onder andere door de uitbreiding van de beschouwing over netwerken. Vragen, opgaven en cases zijn opgenomen in een apart werkboek.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.