Flikkers moeten we niet
Hoe reageren mannen, die zichzelf al dan niet homoseksueel noemen, op een confrontatie met het verschijnsel dat reeds lang bekend staat als 'potenrammen'? Slaan ze terug, lopen ze naar de politie of kruipen ze in hun schulp en zwijgen ze liever? -
In opdracht van de Schorerstichting, die zich sinds het begin van de jaren '80 bezighoudt met homoseksualiteit en agressie, heeft Henk van den Boogaard onderzoek verricht naar ervaringen van mannen die antihomoseksueel geweld aan den lijve ondervonden. Hij laat een aantal van deze mannen aan het woord.
Het ligt voor de hand dat beeldvorming over homoseksualiteit en mannelijkheid van invloed is op de daders van antihomoseksueel geweld, op de reacties van het slachtoffer zelf en van hen op wie hij een beroep doet of zou kunnen doen. De reacties van familie, vrienden, collega's, homobeweging, politie, justitie, medische en psychosociale hulpverlening komen uitgebreid aan bod. Deskundigheid en begrip zijn de voorwaarden voor betere opvang.
De manier waarop de persoonlijke ervaringen en de literatuur over (antihomoseksueel) geweld naast elkaar zijn gezet, maakt Flikkers moeten we niet tot een indringend en goed leesbaar boek.
Henk van den Boogaard (1954) publiceerde eerder bij uitgeverij SUA Homoseksualiteit: ideologie en politiek / Cuba (1982). Hij is betrokken bij het project homoseksualiteit en agressie van de Schorerstichting en lesbische en homostudies van de Katholieke Universiteit Nijmegen.